Random header banner 1 Random header banner 2 Random header banner 3 Random header banner 4 Random header banner 5

 

Met het project HOLLANDSE WIJZEN ontmoeten, in de twaalf provinciën, ouderen met verschillende achtergronden elkaar. Zij ontmoeten onbekenden, maken kennis met elkaars ‘wijzen’ en leren elkaar (van dichtbij) kennen. De ouderen hebben allen hun eigen cultuur en tradities. Onder meer uit China, Suriname, Senegal, Iran en de Roma gemeenschap. Maar er is ook aandacht voor subculturen zoals ‘roze’ ouderen, transgenders, een kloosterorde of oud-Mijnwerkers. Nederland bestaat uit bont gezelschap aan ouderen en HOLLANDSE WIJZEN laat hen met elkaar kennismaken door actief aan de slag te gaan met fotografie.

HOLLANDSE WIJZEN geeft ouderen de ruimte zich te verdiepen in de wereld van kunst, cultuur en fotografie. De ouderen volgen een cursus fotografie en brengen, met ondersteuning van een professionele fotograaf, hun eigen wereld in beeld. Meer nog is het een ontmoetingstraject, uitgebreide visite, en bovenal wordt er veel gelachen en soms wat gehuild. Zo leuk maar ook intens is Hollandse Wijzen.  

HOLLANDSE WIJZEN trekt door het land en per provincie worden er twee (woon)groepen benaderd. Binnen de groepen gaan we op zoek naar ouderen die interesse hebben in fotografie en nieuwsgierig zijn naar andere gewoonten en gebruiken. De ouderen ontmoeten leeftijdgenoten en treden (letterlijk) naar buiten en worden betrokken bij een creatief proces. Naast een leuke tijd levert het project ook een bijdrage aan begrip en verdraagzaamheid tussen ouderen met verschillende culturele achtergronden  

Jaap was vroeger fotograaf, nu dementerend en kan door het trillen de camera niet langer stilhouden. Hij werd in dit project de regisseur en zijn begeleider was de assistent. Samen leidde hij de fotografie.

Het cursustraject beslaat vier ontmoetingen per provincie. In de cursus leren ouderen omgaan met de camera. Ze fotograferen een jongere generatie, maken een zelfportret ( zonder zelf in beeld te komen…..) en  brengen hun eigen leven aan de hand van gebruiken en/of voorwerpen in beeld. Via de foto’s wordt contact met elkaar gemaakt. Per culturele groep doen er minimaal 5 en maximaal 10 deelnemers mee. In totaal bereikt HOLLANDSE WIJZEN twaalf provincies en maximaal 240 ouderen. Ook familie, bekenden en de woonomgeving van de ouderen worden betrokken bij het project en bij het eindresultaat. Zo werven we uit deze kring een of twee vrijwilligers die de ouderen begeleiden en op de lange termijn het enthousiasme voor fotografie en nieuwe ontmoetingen blijvend stimuleert.

Een voorbeeld: Molukse ouderen volgen de fotocursus en ontmoeten kloosterzusters. Hindoestaanse ouderen gaan op bezoek bij lesbische ouderen, Syrische vluchtelingen ontvangen Urker vissers in het AZC,  en Marokkaanse ouderen stappen in de wereld van een Chinese senioren groep.

De zelfgemaakte foto’s, aangevuld met de verhalen van de ouderen, bieden een kijkje in de belevingswereld van ouderen van diverse pluimages. Door deze foto’s en teksten te bundelen in een boek, geven we een groot publiek de gelegenheid om te zien en te ervaren wat culturele diversiteit betekent voor ouderen zelf.

 Zelfportret, thuisopdracht 1

Eefje had een tweelingzus. Haar zus Margriet was, net als zij, lesbisch. Door de onverdraagzaamheid pleegde Margriet op haar 23-ste zelfmoord. Dit zelfportret- thuisopdracht 1- weerspiegelt voor Eefje het enorme gemis van haar zus.

We willen met een boek laten zien hoe ouderen omgaan met vooroordelen en hoe deze blijven of verdwijnen door een fotocursus. Wij laten zien hoe senioren omgaan met isolement, met eenzaamheid en hoe dit kan veranderen door gelijkgezinden maar ook vreemdelingen te ontmoeten.

 

 

 

Zelfportret, thuisopdracht 1

Met een afscheidsbrief vertelt Angela hoe zij haar transformatie van man naar vrouw heeft ervaren. Zij schrijft een brief aan Jan, die zij vroeger was. Haar vrouwelijke hand troost de mannelijke hand van vroeger. Het is goed, ze is nu gelukkig-als vrouw.