Random header banner 1 Random header banner 2 Random header banner 3 Random header banner 4 Random header banner 5

Dichten in het Heymanscentrum

Tekst en filmpje: Dirk Goudberg

Foto’s: Evert J. Aaij

Groninger stadsdichter Lilian Zielstra bezoekt momenteel samen met collega-dichters verzorgingstehuizen in onze provincie. Daar maken zij gedichten op basis van de verhalen van de bewoners. En die gedichten brengen zij daarna weer aan hen ten gehore. Op maandag 16 oktober was Lilian te gast in het Heymanscentrum. Een verslag van deze dag.

Het is een zonovergoten ochtend. Eerstverantwoordelijke verzorgende Geesje zit samen met een groep oudere bewoners in een zaaltje koffie te drinken. Ze hebben allemaal – korter of langer geleden - een beroerte gehad. De een heeft moeite met praten, de ander is vergeetachtig en weer een ander kan niet goed meer lopen. Ondanks al deze lichamelijke en geestelijk ongemakken hangt er een vrolijke sfeer in het zaaltje deze ochtend om 11.00 uur.


(Tekst gaat onder de foto's verder)

Stadsdichter Lilian Zielstra de heer Bakema     Mauricio Plat

 

                                                                                                                                                            

 Geesje leest stukken uit het Dagblad van het Noorden voor en vraagt wat de bewoners daarvan vinden. Ze doet het allemaal met een kwinkslag wat bijdraagt aan de levendige sfeer. Ondertussen voert Lilian een gesprek met mijnheer Bakema. Hij vertelt dat zijn vrouw in het Blauwbörgje zit en dat hij elke week bij haar op bezoek gaat. Ook over zijn eigen beroerte gaat het.
 

Lilian: “Dat is best wel schrikken zeker als je dat overkomt?”

Bakema: “Zeker! Soms ben ik opeens alles vergeten.”

Lilian: “Goh, doodeng!”

Bakema: “Ja, soms denk ik weleens: het leven is niet meer leuk. Maar hier vind ik het wél leuk.”


Even later vertelt Bakema dat hij altijd badmeester is geweest en dat hij enorm hield van zwemmen. Maar dat lukte één keer helemaal niet. Dat was toen hij met zijn vrouw op vakantie was in Israël. Toen hij daar in de Dode Zee wilde zwemmen kwam hij bijna niet vooruit door het zoute water waardoor hij wel heel gemakkelijk bleef drijven maar haast niet vooruitkwam.


Lilian maakt driftig aantekeningen van meneer Bakema´s verhaal. Later op de dag zal zij hier in één van haar gedichten op terugkomen. U kunt dat zelf beluisteren als u het filmpje van Lilian op deze pagina aanklikt. Een groepje ouderen verwijdert zich plotsklaps van de tafel. Wat doen die, wil ik weten. “Die gaan hierbuiten roken”, antwoordt Geesje. “Ja, dat mag eigenlijk niet. Het mag alleen maar op speciale plekken: in een aparte rokersruimte maar die is aan de andere kant van het gebouw en buiten op plekken waar blauwe lijnen op grond zijn aangebracht. Wij als personeel zitten een beetje tussen de bewoners en de directie in. Aan de ene kant begrijp ik de directie wel, die wil ongezonde gewoontes ontmoedigen. Maar aan de andere kant kan ik toch niet iemand van 90 die al 70 jaar rookt één van zijn laatste pleziertjes afpakken. Alsof het een ongehoorzaam kind is! Dus in de praktijk staan wij het weleens wat oogluikend toe.”

Ik pak mijn camera al, maar als Geesje dat ziet, verzoekt ze mij vriendelijk geen foto van de heimelijke genieters te maken. Later zegt ze: “Ach wat maakt het ook uit, maak maar een foto van hen, tenminste als ze dat zelf ook willen.” Jammer, want de rokers zijn inmiddels uitgerookt en hebben hun plek in de activiteitenruimte weer ingenomen.

Om 12.00 uur gaan de bewoners en Geesje warm eten of lunchen. En de dichters trekken zich terug om bezig te gaan met hun creatief proces.

Om 14.30 uur verzamelen alle groepen bewoners die ‘s ochtends zijn geïnterviewd zich in een grote zaal. Iedereen wordt voorzien van koffie, thee en een plak koek. Vervolgens komen de dichters met hun voordrachten. Allereerst Mauricio Plat, vervolgens Sylvia Dragstra en daarna Lilian.

Op deze webpagina kunt u hun gedichten beluisteren.

 

 

3 filmpjes van de dichters (klik op de foto)

 

Tussen de gedichten door is er muzikale omlijsting door een zangeres die zichzelf begeleidt op de gitaar. Zij zingt onder meer liedjes van Elvis Presley. Die worden hier en daar zachtjes meegezongen door de bewoners. Om 16.00 uur wordt de middag beëindigd en gaat ieder weer zijns weegs.